Selvkørende bus på vej i Schweiz

Aarhus - July 10, 2017

Som det første sted i verden bliver en selvkørende bus i den kommende tid integreret i et driftovervågningssystem til kollektiv transport i Schweiz. Bussen skal køre i Neuhausen am Rheinfall i den schweiziske kanton Schaffhausen, og bag projektet står Trapeze i tæt samarbejde med den lokale transportmyndighed Verkehrsbetriebe Schaffhausen (VBSH).

Automatisk start og stop

Trapezes selvkørende, eldrevne bus kan fragte 11 personer ad gangen og er indtil videre begrænset til en tophastighed på 25 km/t. Den har ikke noget rat, men kører og stopper automatisk. I begyndelsen vil der dog være en supervisor, som holder øje med, at alt går, som det skal. Når bussen nærmer sig uventede forhindringer eller fodgængere, stopper den af sig selv - ovenikøbet med en kortere reaktionstid, end hvis bussen havde været betjent af et menneske.

Fra test til fast tilbud

I første omgang er der tale om en testrute, men planen er, at bussen skal komme til at indgå som en fast del af VBSH’s transporttilbud og fragte passagerer til og fra Europas største vandfald, Rheinfall, der hvert år besøges af omkring 1,5 millioner turister.

Bedre dækning til lavere omkostninger

Direktøren for VBSH, Bruno Schwager, ser en stor fremtid for selvkørende køretøjer. ”Der er ruter, som indtil nu ikke har været dækket, eller som ikke har været rentable. I fremtiden forventes disse ruter at kunne køres på et fornuftigt omkostningsniveau,” udtaler han.

Ny startup-virksomhed rådgiver branchen

Testprojektet i Neuhausen vil formodentlig få global indflydelse på fremtidens drift af selvkørende køretøjer til persontransport. Derfor har Trapeze lanceret en uafhængig start-up-virksomhed: AMoTech – Autonomous Mobility Technology – der har hovedkontor i Neuhausen, og som supporterer og rådgiver virksomheder inden for kollektiv transport i forhold til projekter, der involverer selvkørende køretøjer.

Rejsen starter nu

Teknologien vil blive yderligere udviklet i de kommende år. Så snart den er helt på plads, og så snart offentligheden er klar til at acceptere den, er det svært at forestille sig, hvad der skulle kunne stoppe de selvkørende køretøjer. For Trapeze og AMoTech starter rejsen nu.

Læs mere, og find kontaktinformation her.